Otsikko voi tuntua liioitellulta, ja sitä se myös todennäköisesti on. Tämä piirakkapohja on kuitenkin kahvileipäkokkaukseni kulmakivi - piirakka valmistuu vaivattomasti ja kohtuullisen nopeasti ja siihen voi käyttää täytteeksi lähestulkoon mitä vain. Alunperin löysin reseptin googlettelemalla raparperipiirakan ohjetta, mutta myöhemmin se on siirtynyt analogiseen reseptiarkistooni paperinpalana.
Kuten kuvasta näkyy, muutama piirakka on tullut kokkailtua tällä ohjeella. Täytteen paikalla pääosaa on esittänyt alkuperäisen raparperin ja kuvassa esiintyvän mangon ohella myös mansikat, vadelmat ja mustikat sekä näiden erilaiset yhdistelmät. Todennäköisesti myös muut hedelmät, kuten omenat, päärynät tai persikat passaisivat tähän piirakkaan mainiosti.
Ravitsemustieteilijänä pyrkimykseni on tietenkin syödä terveellisesti, joten olen modannut reseptiä hiukan näennäisesti terveellisempään suuntaan. Tosiasia on kuitenkin, että ihminen, myös ravitsemustieteilijä, tarvitsee silloin tällöin jotain hyvää ja ei-niin-terveellistä. Etenkin kesäisenä iltapäivänä moni asia ei maistu paremmalta kuin raparperi-mansikkapiirakka höyryävän kahvin kera.
Marja- tai hedelmäpiirakka
100 g juoksevaa kasvisrasvavalmistetta
1 dl sokeria
1 kananmuna
0,5 dl vettä
1 dl kauraleseitä tai -hiutaleita
2 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
2 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
Täyte
n. 2 dl pilkottua raparperia tai purkillinen mangoviipaleita tai n. 500 g marjoja
0,5 dl sokeria
2 kananmunaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa tai ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia
Sekoita pohjan aineet keskenään lusikalla tai pienellä kauhalla. Levitä taikina vuokaan ja asettele raparperit, hedelmät tai marjat päälle. Sekoita loput täytteen aineet keskenään ja kaada piirakan päälle. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Alkuperäiseen ohjeeseen verrattuna olen siis vähentänyt rasvan ja sokerin määrää ja vaihtanut osan vehnäjauhoista kauraleseisiin tai -hiutaleisiin. Varmaan terveellisemmäksikin ohjetta voisi kehittää, mutta kyllä hyvän piirakan kuuluukin olla vähän dekadentti. Kuten sanottua, tällä ohjeella voi helposti yllättää kesäisen kahviseurueen, mutta takuuvarmasti piirakka maistuu hyvältä myös talvella. Ja syksyllähän tähän voisi laittaa vaikka puolukoita - tosin sokerin määrää voisi silloin ehkä hiukan lisätä. Tällä kertaa piirakassa oli pussillinen Rainbow'n kuningatarmarjoja.
Loppuun on vielä mainittava, että kuten kaikki muutkin, minäkin kävin maistelemassa herkkuruokia Taste of Helsingissä. En ehkä tällä kertaa yhdy ylistävään kuoroon, mutta myönnettävä on, että tällaisia tapahtumia Helsinki kaipaa. Kritiikkiä luvassa myöhemmin omassa erillisessä postauksessaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti