16.9.2014

Idän ihme

Nakkilaatikko on ollut hiljainen kauan. Perinteiset selitykset tiivistettynä: aikaa kirjoittamiseen on liian vähän ja syöjä on liian nälkäinen ottaakseen kuvia. Seuraavaksi itse asiaan.

Syksyllä yksi suosikkiruoistani on jälleen kerran ollut kaalilaatikko. Spottasin muutamia vuosia sitten ravitsemustieteen opiskelijoiden kerhohuoneella geneerisestä aikakauslehdestä venäläisen kaalilaatikon ohjeen, jota olen sittemmin soveltanut menestyksekkäästi useita kertoja omassa kyökissäni. Koska ohjeen tihrustelu kännykän näytöltä on joskus vähän ärsyttävää ja koska olen tehnyt ohjeeseen muutamia muutoksia, päätin kirjoittaa oman versioni tänne digitaaliseen reseptivihkooni.

Venäläisehkö kaalilaatikko

2 sipulia
400 g jauhelihaa (sika-nauta käy hyvin)
runsaasti kaalia (noin 600-800 g)
(pari jämäporkkanaa)
1 dl puuroriisiä
(1 maustekurkku)
öljyä jauhelihan ruskistamiseen
(juoksevaa kasvirasvavalmistetta vuoan voitelemiseen)

Mausteliemi
4-5 valkosipulinkynttä
400 g tomaattimurskaa
120 g smetanaa tai ranskankermaa
3 rkl siirappia
4-5 dl lihalientä
valkopippuria
mustapippuria

Laita vesi kiehumaan lihalientä varten, jos käytät liemikuutiota (jos käytät valmista lientä, sitä ei tarvitse lämmittää). Silppua sipuli ja ruskista se jauhelihan kanssa pienessä määrässä öljyä.

Voitele iso uunivuoka. Paloittele kaali, porkkanat ja maustekurkku sopiviksi paloiksi (laatikko on hyvää myös ilman porkkanaa ja maustekurkkua). Lado kaalia, porkkanaa, maustekurkkua, jauheliha-sipuliseosta ja puuroriisiä kerroksittain vuokaan.

Purista tai paloittele valkosipulinkynnet. Sekoita mausteliemen ainekset keskenään ja kaada mausteliemi uunivuokaan.

Paista 200 asteessa reilu tunti. Sekoita välillä, jotta pinta ei pala. Tarjoile puolukkahillon kanssa. On muuten hyvää!
Koska blogipostaus ilman kuvia on tylsä, mutta tästä herkullisesta kaalilaatikosta ei vielä ole kuvaa, loppuun satunnainen lomakuva Tromssasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti